Mivel indulok útnak

A kulcs, telefon, pénztárca, papírok  négyes mindenki számára alapok, még ha csak a városba ruccan le, akkor is.

Én ezen felül biztosan magamnál tartom a következő dolgokat:

MEOSZ tagsági kártya.
Ez a mozgássérült igazolvány a belépőjegyeink árait csökkentheti adott esetben. Érdemes minden múzeumban/várban/ stb. felmutatni, még ha külföldön vagyunk akkor is, mert a benne lévő nemzetközi jelzés ( a tolószékes figura) bárhol hozzá segíthet minket egy kis kedvezményhez. Sokszor egy kísérőre is kiterjed a kedvezmény, nem csak a tulajdonsora. Ez már a helytől függ.
Utazási kedvezmények érvényesítésére nem alkalmas. 
A kiváltása a lakóhelyünkhöz legközelebbi mozgássérült egyesületben lehetséges, évi tagsági díj ellenében pedig minden évben megújítják ezt nekünk.

MÁK kártya.
A Magyar Állami Kincstár által kiadott plasztikkártyát  az emelt összegű családi pótlékot kapó emberek válthatják ki, illetve megy a totó, hogy kik kaphatják még, és milyen feltételekkel. Érdemes ennek utána kérdezni az orvosnál, vagy az illetékes szerveknél.
Utazási kedvezményt érvényesíthet vele belföldön a tulajdonos. Városon belüli közlekedést ingyenesen vehetünk igénybe vele egy kísérővel együtt. A távolsági járatok (busz, vonat) esetében pedig 90%-al olcsóbban utazhatunk, szintén egy kísérőnk is jól járhat ezzel a kártyával. Ebben az esetben a jegyvételnél kell mondani, hogy ilyen kártyával rendelkezünk, és a kedvezményes jegyet kérjük.

Mozgássérült parkolókártya.
Ezt talán már mindenki ismeri. Az autókkal rendelkezők használhatják ezt ki, a legtöbb helyen ingyenes parkolást biztosít, a fizetős parkolók esetében is.
Ha tehetjük, a mozgássérült parkoló jellel ellátott helyre álljunk, akkor biztosan nem okozhatnak meglepetést az esetleges ellenőrök.
A kártya az EU országain belül érvényes, de külföldön biztosabb, ha ténylegesen csak a kijelölt helyekre parkolunk, a büntetések elkerülése végett.


Az első két kártya minden esetben a táskámban lapul, a parkolókártya pedig az autóban figyel éjjel-nappal.

Share:

0 megjegyzés